De duurzame broedplaats voor creatieve en sociale ondernemers in Amsterdam Noord | Amsterdam

De Ceuvel is een van de meest duurzame en vernieuwende stedelijke experimenten in Europa, met een gezellig en uitnodigend café-restaurant en een groot buitenterras.

De Ceuvel is een prijswinnende, duurzame broedplaats voor creatieve en sociale ondernemers op een voormalige scheepswerf aan het Van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord. In 2012 diende een groep architecten het winnende plan in voor een prijsvraag van de gemeente Amsterdam. Ze kregen het terrein voor 10 jaar te leen.

Nu is het een bruisende gemeenschap van ondernemers en kunstenaars met een groen hart, die eigenhandig hebben meegebouwd aan hun werkplek in Amsterdam’s eerste circulaire kantoorpark. Met creatieve werkplekken, een cultureel podium, café-restaurant, ruimtes voor verhuur en in de nabije toekomst een drijvend bed & breakfast.

Op de voormalige werf realiseren we één van de meest unieke stedelijke experimenten in Europa. Oude woonboten zijn met fundering en al op het zwaar vervuilde terrein geplaatst, verbouwd tot duurzame werkplekken en verbonden door een meanderende steiger. Rondom de boten krijgen bodemreinigende planten vrij spel om de vervuilde grond te zuiveren. De Ceuvel is niet alleen een ‘verboden tuin’ die na 10 jaar schoner wordt achtergelaten, maar ook een speeltuin voor duurzame technieken: door duurzame technologie te integreren voorzien we zoveel mogelijk in onze eigen elektra en verwerken we ons eigen afval op innovatieve, nieuwe manieren.

De Ceuvel is een culturele broedplaats op het snijvlak tussen technologie, duurzaamheid en kunst. Wij willen een boegbeeld zijn voor de maatschappelijke transitie naar een hedendaagse circulaire levenswijze. Door middel van een eigenwijze kunst- en cultuurprogrammering inspireren en betrekken we geestverwanten tot een groter groeiende beweging van vernieuwing naar een duurzame stad, land en wereld.De transitie naar een circulaire economie en samenleving is niet alleen een technische transitie, het is ook een culturele transitie: mensen moeten leren omgaan met nieuwe technieken en daarbij komende denkbeelden. Het culturele programma op de Ceuvel heeft tot doel om bij iedere bezoeker een zaadje te planten dat uitgroeit tot meer bewustwording rondom duurzaamheid, innovatie en de rol van kunst en cultuur hierin.

Deze visie uit zich heel concreet in duurzame workshops en lezingen, maar ook arthouse films, muziekavonden en tentoonstellingen die niet direct gerelateerd zijn aan duurzaamheid vinden plaats op de Ceuvel. Wij willen naast een cultureel centrum op het gebied van innovatie en duurzaamheid ook een plek zijn waar de buurt kan samenkomen en genieten van kunst en cultuur in een circulaire broedplaats.

Over | Amsterdam

Na het winnen in 2012 van de prijsvraag van de gemeente Amsterdam, waarmee we De Ceuvel voor tien jaar in bruikleen kregen, sloeg een team (landschaps)architecten, technologen en entrepeneurs de handen ineen om de Ceuvel te realiseren:

Space&matter: Stedelijk plan en ontwerp, architectuur, projectontwikkeling
Smeelearchitecture: Projectontwikkeling, community
Jeroen Apers architect: Projectontwikkeling, financiën
Metabolic: Conceptontwikkeling, implementatie en onderzoek duurzaamheidsplan
DELVA Landscape Architects: Ontwerp en implementatie van reinigende tuin
Studio Valkenier: Ontwerp Café de Ceuvel
WoodiesBerlin, Brett Rousseau: Aannemers
Marcel van Wees: projectleider bouw en beheer
Waterloft: Financieel advies

De Ceuvel is Amsterdam’s eerste circulaire kantoorpark, bestaande uit woonboten. De woonboten kregen we voor (bijna) niets van woonbootbewoners, voor wie het geld zou hebben gekost om hun boot te laten slopen. Er waren zelfs meer boten dan we nodig hadden. Nadat de keuze op de meest karakteristieke boten was gevallen, werden ze door de toekomstige huurders zelf op de NDSM-werf in het water verbouwd. Hierbij zijn de bestaande kenmerken versterkt en aangevuld. Bij veel boten is het dak verhoogd of de vloer verlaagd en zijn alle muren uit de boot gestript. Na het grove bouwwerk werden de boten één voor één met een gigantische hijskraan op land getild.

Op het droge bouwden creatieve ondernemers en vrijwilligers samen de steiger, werd het terrein geëgaliseerd, de reinigende planten gepoot en de boten verder afgebouwd. Ook werd Café de Ceuvel opgetrokken uit een oude strandreddingsbrigade en 80-jaar oude meerpalen uit de Amsterdamse haven. Het resultaat is een verzameling unieke ateliers en publieke ruimtes, die binnen soms nog mooier zijn dan aan de buitenkant.

Maar de Ceuvel is nooit af en blijft zich altijd ontwikkelen. Tijdens onze supergezellige, terugkerende klusdagen kun jij komen helpen om ons terrein nóg mooier en duurzamer te maken. Honderden vrijwilligers gingen je voor. Houd onze Facebook-pagina dus in de gaten voor de volgende klusdag!


Foto 3 Foto 6 Klik om te vergroten

De Ceuvel


Professionals in de categorie Circulaire economie

Acupunctuur Ademtherapie Bioresonantie Body Stress Release Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Coaching - Leiderschapscoaching Coaching - Lifecoaching Coaching - Loopbaancoaching Coaching - Relatiecoaching Coaching - Wandelcoaching Craniosacraal therapie Creativiteit Dans & Beweging Dieren Energetisch werk Familie- en systeemopstellingen Fysiotherapie Haptonomie & Haptotherapie Healing en reading Horeca & Catering Lichaamsgerichte Therapie Lichaamswerk Massage Meditatie Muziek & Zang Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving Natuurgeneeskunde Opleiding en Training Organisatieontwikkeling en advies Orthomoleculaire therapie Regressie- en reïncarnatietherapie Relatietherapie Seksualiteit en Intimiteit Shiatsu Therapie Sjamanisme Sport en Beweging Storytelling & Schrijven Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Therapie (diverse) Traumatherapie Verhuur Accommodaties Verzorgingsprodukten Voedingsadvies & Coaching Voetreflexologie & Voetzorg Vrouwenwerk Winkels Zelfrealisatie
Bewust Amsterdam
Bewust Amsterdam

Ontvang regelmatig de agenda, tips en nieuws!