5ritmes, dans

5ritmesmetbeer
Amsterdam

5ritmes is een " movement practise". Het verhaal wat er in jouw lijf zit komt naar buiten als je danst en nodigt uit tot ervaren van jouw authenticiteit in verbinding met jezelf en de ander. En 5 ritmes is een goede conditietraining.

De 5 ritmes zijn een “movement practice”, waarbij je je eigen unieke zelf kunt ervaren.

Ze vormen samen één geheel en zijn zo een doorgaande beweging door jouw innerlijke landschap. Zij geven het raamwerk waarbinnen we een veilige plek creëren en op onderzoek kunnen gaan. Naar het aarden in je lijf, naar de grenzen opzoeken, naar het verbinden van jezelf met je omgeving, naar het vinden van nieuwe plekken, ruimte. Tot het punt van verstilling, dat zowel een eind als een nieuw begin kan zijn.

De muziek in de les ondersteunt het proces in de dans en varieert van wereldmuziek tot hard-rock tot klassiek. De muziek helpt je om in je dans te komen. Niet meer of minder dan dat.

Danservaring is helemaal niet nodig: juist als je denkt dat je niet dansen kan nodig ik je van harte uit. In de 5 ritmes ligt de klemtoon op het bewegen en daardoor ervaren van jouw authentieke zelf. Iedereen kan bewegen. En dat hoeft niet groot, veel of mooi te zijn.

Over 5ritmesmetbeer

Pas later in mijn leven ontdekte ik de 5 ritmes. Het werd mijn "practice" en dat is het nog steeds. Het heeft me niet alleen geleerd een echte verbinding aan te gaan met mijn lijf en alles wat het me te vertellen heeft , maar ook hoe ik me verbind met de mensen en de wereld om me heen. En die veranderlijkheid daarin is beweging , is dans , is leven. Voor mij in elk geval.

Ik heb twee kunstopleidingen gevolgd, en kunst maken is mijn andere " practice". Ook heb ik geleefd in Brazilie en Mocambique.Ik heb in mijn jongere jaren gewerkt in de Thuiszorg, en praktisch al mijn clienten waren gediagnosteerd als AIDSpatienten. Het heeft veel indruk op me gemaakt om mee te maken hoe ze hun leven op zoveel manieren moesten beeindigen door die ziekte.

Ook heb ik jarenlang een intensief thuisprogramma gehad voor mijn zoon. Sinds er weer wat meer ruimte in mijn leven is mag ik zelf les geven in de ritmes. Dit doe ik in het basisonderwijs, aan volwassenen, en aan beroepsgroepen die veel van zichzelf moeten geven in hun vak.

Ik voel me dankbaar dat ik dit mag doen.

 

 

 


5ritmesmetbeer

Beer Deurvorst

Zacharias Jansestraat 22-2
1097CM Amsterdam

5ritmes, dans