Hatsjoe! - hooikoorts

De keerzijde van de bloei van de natuur is, dat het ook de tijd is van de hooikoorts. Een allergie voor stuifmeel van grassen, planten en bomen. Met als vervelende klachten, jeuk aan de neus, verstopte neus, jeukende, tranende ogen, benauwdheid en moeheid.

Westerse visie

Elk mens vormt antistoffen tegen stuifmeel in zijn lichaam. Bij iemand met hooikoorts reageert het lichaam erg heftig zodra de slijmvliezen met stuifmeel in aanraking komen. Er ontstaat een ‘overdreven’ afweerreactie, waardoor de slijmvliezen zwellen en meer slijm gaan produceren.       

Het is niet bekend waarom sommige mensen allergisch zijn voor stuifmeel en anderen niet. In sommige families komt het meer voor dan in andere. De aanleg voor hooikoorts is al bij de geboorte aanwezig, maar de klachten ontstaan pas later. Vaak nemen de klachten weer af als je ouder wordt. Hoe lang dat duurt, is helaas niet te voorspellen.  

Traditioneel Chinese Geneeskunde visie

Volgens de Chinese geneeskunde zijn bij hooikoorts de Lever (Houtelement) en Long (Metaal element) betrokken.
Oogklachten zoals branderige, jeukende, tranende ogen zijn vaak een gevolg van  een verzwakte Lever-energie. Een tekort aan bloed in het lichaam, waardoor de Lever de ogen niet goed kan voeden.

De Long-energie is secundair betrokken, omdat het de Long niet lukt om de Lever te controleren. Ook zorgt de Long-energie voor de kwaliteit van het neusslijmvlies. Bij een verzwakte Long-energie ontstaat slijmvorming of  kortademigheid.

Voedingtips

⦁    Brandnetel vermindert de aanmaak van histamine, waardoor de allergische reactie vermindert. Drink er regelmatig thee van of maak een brandnetelsoep.
⦁    Knoflook en uien kunnen helpen om de klachten van de allergische reactie te verlichten, doordat er veel quercetine in zit.
⦁    Geeft je immuunsysteem een boost door veel verse groenten en fruit te eten.

Overige tips

⦁    De neus spoelen of sprayen met fysiologisch zout kan klachten verminderen. Je kunt het zo vaak gebruiken als je wilt en er zijn geen bijwerkingen. Fysiologisch zout maak je simpel zelf, door 9 gram zout op 1 liter gekookt water op te lossen en in een schone kan/fles te doen. Laat de zelfgemaakte zoutoplossing zo snel mogelijk koelen en bewaar afgesloten in de koelkast.
⦁    voetreflex behandeling, kan de oosterse en westerse visiie combineren. Door enerzijds het immuunsysteem te versterkt met massages gericht op het lymfesysteem. En accupunctuurpunten en meridianen opde Lever en Longen. Door de gecombineerde aanpak, worden zowel de fysieke- als energetische systemen in het lichaam gestimuleerd en versterkt.
⦁    Medical taping: hierbij wordt het tape aangebracht op de bovenrug. Het  heeft een liftend effect op de opperhuid, waardoor er een drukvermindering ontstaat en de bloedcirculatie en lymfeafvoer verbeteren. Ook heeft het een kalmerende werking op het allergisch reactiemechanisme.

 

Margot Kiewied

Margot Kiewied

Naast haar loopbaan in de damesmode heeft Margot vanuit pure interesse en nieuwsgierigheid, diverse opleidingen (incl. medische Basiskennis op HBO niveau) gevolgd die te maken hebben met gezondheid. Zo is ze uiteindelijk omgeschoold tot VoetreflexPlus therapeut. Haar fascinatie voor de werking van het menselijk lichaam is altijd groot geweest en door de jaren heen alleen maar groter geworden! Samen zoeken naar de oorzaken van klachten en aan de hand van een persoonlijk plan werken aan meer vitaliteit, gezondheid en balans.

Over Margot Kiewied