In Kaapstad zingen ze maar twee minuten onder de douche

Snel even douchen want het wordt een druk dagje. De kraan gaat aan en ik spring onder de douche om met dezelfde snelheid en een kreet er weer uit te springen. Geen warm water! Wat is dat?

Snel in de ochtendjas en op naar de CV-ketel, die mij vertelt er geen zin meer in te hebben. Niks, geen lampje dat brandt, geen enkel teken van leven. OOOHH, de stoppen zijn door, denk ik meteen. Maar ook dat is het niet. Na 5 minuten heen en weer rennen van de CV-ketel naar de stoppenkast geef ik het op.

We krijgen bezoek van de CV-monteur, maar ook hij schudt zijn hoofd. Het hart van de ketel heeft het begeven en dat kost geld. 600 euro plus arbeidsloon en daarbij, hij is al oud dus .. We hebben wijsheid nodig. Na wat wijze raad, internet en gebabbel nemen we een besluit. We beginnen het nieuwe jaar met een nieuwe ketel. Deze moet alleen wel besteld worden, want ze hebben niks meer op voorraad en het is winter en o zo druk.
Volgende week komen ze langs om de nieuwe ketel te installeren.
VOLGENDE WEEK? Zingen wij in koor. En tot die tijd dan?
´Tsja´ zegt de monteur en rijdt weg in zijn verwarmde auto.

Na deze mededeling gooi ik al mijn positiviteit er in. ´Zo erg is het niet. Best gezellig toch? Gaan we onder een deken vieren. Het is gelukkig niet koud. Eigenlijk best goed om je bewust te zijn van alle luxe die we hebben.´

En eigenlijk zouden we het allemaal eens een keer moeten doen: Back to basic

Want wees eens eerlijk, nu ik een paar dagen bezig ben met water verwarmen om me te wassen en een extra trui aandoen zodat ik het niet koud heb, denk ik wel: Waarom doe ik dat niet vaker? Je doet het dan ineens heel bewust en hebt er alle aandacht voor.
Moet ik elke dag douchen? Ik heb geen timer maar ik neem altijd de tijd om te douchen. Laatst heb ik bij een crowdfunding de Nederlandse vertaling gekregen van het boek: DRAWDOWN, het meest veelomvattende plan ooit om de klimaatontwrichting te keren. In dit boek staat dat individueel gedrag het waterverbruik binnenshuis kan beperken. Gemiddeld 5 minuten douchen, alleen volle wasmachines laten draaien en dagelijks per huishouden drie keer minder doorspoelen, scheelt totaal al gauw 25 procent op het waterverbruik.

Zuid-Afrika

Een aantal maanden geleden was ik in Zuid-Afrika waar een gebrek aan water was. Het was echt een gevalletje ver-van-mijn-bed, maar daar werd ik nu mee geconfronteerd. Er werd ons verzocht niet langer dan 2 minuten te douchen. Wat voelde ik me schuldig toen ik me voor de vlucht even wilde opfrissen.

Ik ga deze verandering maken. Het zal even wennen zijn want dit moet in mijn systeem gezet worden. Het moet een gewoonte worden. In Zuid-Afrika hebben ze iets moois bedacht. Ze zingen liedjes die 2 minuten duren zodat je weet wanneer je tijd op is. Een waardevolle 2 minuten onder de douche.
Zo ga ik het doen.

Over Wiebeke Rondeel

Wiebeke Rondeel

Wiebeke Rondeel, reizigster, violiste, moeder, geïnteresseerd in de medemens, dieren en de aarde. 

Wiebeke heeft zich verdiept in het zelfhelend vermogen van het lichaam, voeding en een chemisch vrije leefstijl. Haar passie is aromatherapie en ze is gecertificeerd Aroma Freedom Practicioner. Ze geeft Aroma freedom- en zyto scan sessies en organiseert workshops waarbij aromatherapie centraal staat. Meer informatie over Wiebeke